Koncert Orkiestry Koncertowej Reprezentacyjnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego

W niedzielę, 2 lutego w kościele pw. św. Andrzeja Boboli w Siemiatyczach odbył się koncert Orkiestry Koncertowej Reprezentacyjnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego. Licznie zgromadzona publiczność wysłuchała kolęd, a w drugiej części występu także pieśni patriotycznych.

Po wieczornej Mszy Świętej w kościele zgromadzili się duchowni z biskupem seniorem Antonim Pacyfikiem Dydyczem na czele, siostry zakonne i wierni, którzy do Siemiatycz specjalnie na to wydarzenie przyjechali z różnych stron diecezji drohiczyńskiej. Orkiestra zachwyciła profesjonalnym wykonaniem utworów, starannym doborem repertuaru, a także pięknymi strojami solistów. Każdy utwór nagradzano gromkimi brawami.

Po koncercie w imieniu organizatorów głos zabrała Pani Jolanta Sidorowicz-dyrektor Siemiatyckiego Ośrodka Kultury, dziękując za przyjazd do Siemiatycz. Ekscelencja Ks. Bp Antonii Dydycz w kilku słowach podkreślił wartości płynące ze wspólnego kolędowania, wspominając o bogactwie i dużej ilość polskich kolęd występujących w śpiewnikach. Na koniec słowa podziękowania do Orkiestry i przybyłych zgromadzonych skierował Dyrektor Caritas- ks. Łukasz Gołębiewski.

Organizatorami koncertu byli: Parafia pw. Św. Andrzeja Boboli, Burmistrz Miasta Siemiatycze, Caritas Diecezji Drohiczyńskiej oraz Siemiatycki Ośrodek Kultury.

Łukasz Wasiluk