Przełamywanie barier w niepełnosprawności

Kwestia niepełnosprawności powinna pojawiać się w życiu każdego człowieka już od najmłodszych lat. Z tego względu podopieczni i terapeuci z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Sokołowie Podlaskim, juz kolejny raz udali sie na spotkanie z przedszkolakami. Tym razem odbyło sie ono w Miejskim Przedszkolu „Leśna Kraina”.

Celem spotkania było przede wszystkim kształtowanie postaw akceptujących niepełnosprawność. Spotkanie służyło także wzajemnemu zrozumieniu i niwelowaniu przesądów i stereotypów na temat osób niepełnosprawnych. Pozwoliło rozwinąć u  dzieci  poczucie tolerancji poprzez zdobywanie wiedzy na temat niepełnosprawności

Podczas spotkania przedszkolaki poznały problemy osób niepełnosprawnych, a także bariery, które utrudniają im swobodne funkcjonowanie w społeczeństwie. Poruszony został również temat udzielania pomocy i wsparcia dla osób niepełnosprawnych.

Przybyli goście zaprezentowali nam swoje piękne prace artystyczne, poprzez które wyrażają  swoją wrażliwość i zmysł artystyczny. Leśna Kraina dziękując za wspaniałą lekcję empatii zaprosiła do wspólnego odśpiewania hymnu przedszkola i ofiarowała obrazek na płótnie przedstawiający leśny pejzaż.