Zimowiska w Ochotnicy Dolnej

Ochotnica to miejscowość malowniczo położona w Beskidach Zachodnich, u podnóży Gorców, w wąskiej i długiej kotlinie rzeki Ochotnica. Ochotnica Dolna i Górna często są traktowane jako jedna z najdłuższych wsi w Polsce, o długości prawie 20 km. Wokół miejscowości jest wiele atrakcyjnych szlaków turystycznych, prowadzących przez Gorczański Park Narodowy i Popradzki Park Krajobrazowy, na szczyty takie jak Lubań (1211 m), Gorc (1230 m), Kiczora (1282 m).

Wśród tych gorczańskich szczytów, w gościnnej „Barnasiówce”, od 20 stycznia do 26 lutego, Caritas Diecezji Drohiczyńskiej zorganizowała, w 3 turnusach, zimowiska dla dzieci i młodzieży.

Uczestnicy zimowego wypoczynku brali udział w zajęciach promujących zdrowy styl życia, szaleli na sankach, uczyli się jazdy na nartach i pływali w aquaparku.

Wśród licznych wycieczek było zarówno zwiedzanie Ochotnicy jak i bliższe i dalsze wyjazdy autokarowe. W Szczawnicy można było skorzystać z pijalni wód, spacerując tamą nad Jeziorem Czorsztyńskim, podziwiać dolinę Dunajca oraz przeżyć dreszczyk emocji w ruinach zamków w Czorsztynie i Niedzicy. Zakopane to była okazja do nawiedzenia grobu Kornela Makuszyńskiego na cmentarzu  na Pęksowym Brzyzku, wizyty w Muzeum Tatrzańskim czy zrobienia zakupów na Krupówkach.

Uczestnicy zimowiska odwiedzili również m.in. drewniany kościół św. Michała Archanioła w Dębnie Podhalańskim, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO oraz Bazylikę Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Ludźmierzu – sanktuarium maryjne z figurą Matki Boskiej Ludźmierskiej, nazywanej Gaździną Podhala.

Wieczory w „Barnasiówce” to był czas zabaw i konkursów: dyskoteki, wybory miss i mistera, pokaz mody kolonijnej, turniej „1 z 10” – każdy znalazł coś dla siebie.

10 dni wypoczynku, zapełnionych atrakcjami od rana do wieczora, mijało szybko – mamy nadzieję spotkać się znowu w czasie letnich wakacji.

krus-fixed_logo

Wypoczynek zimowy w ramach promocji zdrowia  i profilaktyki zdrowotnej został dofinansowany ze środków Funduszu Składkowego Ubezpieczenia Społecznego Rolników w kwocie 750,00 zł na każdego uczestnika.