Droga Krzyżowa ulicami Bielska Podlaskiego

2 kwietnia, tradycyjnie na rozpoczęcie rekolekcji wielkopostnych w bielskiej Bazylice, ulicami miasta przeszła Droga Krzyżowa, której w tym roku przewodniczył biskup drohiczyński Tadeusz Pikus. Nabożeństwo rozpoczęło się po Mszy św. sprawowanej przez  pasterza Diecezji, w kościele pw. Matki Bożej z Góry Karmel. Na początku ksiądz biskup poświęcił nowy, dębowy krzyż, który w trakcie Drogi Krzyżowej, ze względu na ciężar, wieziono na specjalnie przygotowanej platformie.

Rozważania przygotował i odczytał ks. kan. dr Łukasz Gołębiewski, dyrektor Caritas Drohiczyn. Nabożeństwo zakończyło się w pobliżu kościoła pw. Narodzenia NMP i św. Mikołaja – Bazylika, na placu przy ul. Poświętnej, należącym do Caritas Diecezji Drohiczyńskiej. W przyszłości, w tym miejscu, ma rozpocząć się budowa ośrodka niosącego pomoc potrzebującym. Po zamontowaniu krzyża, na wcześniej przygotowanym miejscu, biskup Tadeusz powiedział: "Ten krzyż – znak miłości Boga do człowieka – który postawiono na tym placu, niech będzie początkiem, by w tym miejscu, w przyszłości można świadczyć dzieła miłosierdzia wobec bliźniego".

W Drodze Krzyżowej wzięli udział kapłani z bielskich parafii, siostry zakonne, ministranci, bractwo MB z Góry Karmel, wolontariusze ze Świetlicy Caritas oraz Szkolnego Koła Caritas, a przede wszystkim ok 2000 osób, mieszkańców Bielska Podlaskiego.

Droga krzyżowa była manifestacją naszej wiary oraz ukazaniem miejsca krzyża w przestrzeni publicznej i naszym życiu.

« 1 z 2 »