Powołanie Szkolnego Koła Caritas w Zespole Szkół w Sabniach

10 maja 2017 r. w Zespole Szkół w Sabniach odbyło sie podsumowanie diecezjalnego konkursu dla szkół podstawowych „Posłanie, aby pomagać”. Na uroczystości przybyli: Ks. bp Tadeusz Pikus,  zastępca Dyrektora Delegatury w Siedlcach Kuratorium Oświaty w Warszawie, ks. kan. dr   Krzysztof Mielnicki – Dyrektor Wydziału Katechezy i Szkolnictwa Katolickiego Diecezji Drohiczyńskiej, ks. dr Łukasz Gołębiewski – Dyrektor Caritas Diecezji Drohiczyńskiej, Wacław  Mikołajczuk, Przewodniczący Rady Gminy w Sabniach, proboszczowie sąsiednich parafii i dyrektorzy szkół z Zembrowa i Nieciecz oraz laureaci konkursu wraz z opiekunami.

Szczególnym gościem była siostra Maksymiliana Sulej ze Zgromadzenia Sióstr Albertynek z Warszawie. Podczas uroczystości można było obejrzeć scenkę przygotowana przez uczniów szkoły w Sabniach, w której przybliżono życie i działalność św. Brata Alberta, wręczono również dyplomy i upominki wszystkim nagrodzonym. Jednym z punktów było również powołanie do istnienia nowego Szkolnego Koła Caritas, które będzie działało przy szkole w Sabniach a którego opiekunem jest p. Anna Chmiel. Koło tworzy 18 młodych ludzi, którzy swoją praca i zapałem chcą pomagać swoim bliźnim. Dyrektor Caritas Diecezji Drohiczyńskiej, ks. Łukasz Gołębiewski, odczytał dekret powołujący Koło oraz wręczył okolicznościowe upominki.