Rozstrzygnięcie konkursu „MÓJ LAS” oraz piknik integracyjny 11 czerwiec 2017r.

Już w kwietniu tego roku został ogłoszony przez Nadleśnictwo Bielsk przy współpracy z Warsztatem Terapii Zajęciowej konkurs plastyczny „Mój Las”. Skierowany był on do osób niepełnosprawnych z terenu powiatu bielskiego, a uczęszczających do Zespołu Szkół im. Jana Pawła II, Środowiskowego Domu Samopomocy oraz Warsztatu Terapii Zajęciowej w Bielsku Podlaskim. Do 15 maja można było nadsyłać prace. Każdy z biorących udział w konkursie mógł wykonać jeden rysunek. W sumie zgłoszono 33 prace. 5 czerwca odbyło się posiedzenie komisji  składające się z pracowników Nadleśnictwa Bielsk  i instruktorów terapii zajęciowej z WTZ-tu. Natomiast  w dniu 11 czerwca 2017 r. odbyło się uroczyste podsumowanie konkursu.

W tym dniu wszyscy nagrodzeni wraz z opiekunami oraz  kolegami i koleżankami z placówek, do których uczęszczają spotkali się w siedzibie Nadleśnictwa Bielsk, gdzie przygotowana była wystawa prac .Podczas tego spotkania można było obejrzeć bardzo ciekawy film o nietoperzach. Jednak najważniejszym punktem programu było nagrodzenie zwycięzców konkursu. Należy podkreślić, iż każdy uczestnik, który wykonał pracę został nagrodzony. Na zakończenie wszyscy spotkali się na pikniku w Grabowcu, gdzie można było nie tylko zjeść pyszny bigos czy kiszkę, ale czekało także wiele innych smakołyków. Impreza kończąca konkurs nie byłaby pełna gdyby nie dyskoteka i wspólne pieczenie kiełbasek przy ognisku.

Należy podkreślić, iż taka organizacja konkursu plastycznego, a później imprezy, to nie tylko zaprezentowanie przez uczestników własnych talentów, ale także budowanie poczucia własnej wartości uczestników czy możliwość integracji różnych środowisk, co w przypadku osób niepełnosprawnych jest szczególnie ważne.

Autor: Anna Malinowska- Tomczuk

Zdjęcia: Karol Bańkowski