Spotkanie informacyjne DOWON dla osób niepełnosprawnych w Bielsku Podlaskim

Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych Caritas Diecezji Drohiczyńskiej mieszczący się w Domu Miłosierdzia w Sokołowie Podlaskim w dniu 27 czerwca 2017 r. przeprowadził spotkanie informacyjne dla osób niepełnosprawnych z powiatu bielskiego w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Bielsku Podlaskim. Spotkanie dotyczyło zwiększenia kompetencji osób z niepełnosprawnością na rynku pracy oraz podniesienia ich świadomości prawnej.

Spotkanie rozpoczął specjalista ds. rozwiązywania problemów osób niepełnosprawnych – Jarosław Panufnik, który wskazał zadania realizowane przez DOWON i możliwości uzyskania pomocy poprzez tę instytucję. W programie znalazły się m.in. prelekcja prawnika poruszająca problematykę ubezwłasnowolnienia osób niepełnosprawnych, instruktaż specjalisty ds. rehabilitacji w którym pokazano metody rehabilitacji domowej oraz zajęcia warsztatowe z doradcą zawodowym i psychologiem. Tematyka warsztatów dotyczyła następujących tematów: "osoba niepełnosprawna i świat emocji" oraz "czy znasz swoje predyspozycje zawodowe – poznaj samego siebie".

Przerwa obiadowa, przeznaczona na spożycie posiłku, wykorzystana została także na ożywione rozmowy i wymianę doświadczeń. Naładowane emocjami wypowiedzi świadczyły o dużej potrzebie takich spotkań i szkoleń.

Spotkanie Informacyjne zostało współfinansowane przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.