Wypoczynek w Poroninie

W dniach 04-13.07.2017r. Caritas Diecezji Drohiczyńskiej zorganizowała kolonie letnie w Poroninie.  Wzięło w nich udział ponad 90 dzieci w  wieku 8-16 lat, pochodzących z województwa podlaskiego. Turnus był możliwy dzięki wsparciu finansowemu: Miasta Bielsk Podlaski, Miasta Siemiatycze, Gminy Bielsk Podlaski, Gminy Boćki, Gminy Brańsk, Gminy Wyszki, MOPS w Brańsku, MOPS w Drohiczynie. Podczas wyjazdu realizowany był program profilaktyki uzależnień i przeciwdziałania przemocy.

Opiekę uczestnikom zapewniała wykwalifikowana kadra pod kierownictwem p. Doroty Kociuby, a wsparcie duchowe zapewniał ks. Łukasz Skarżyński.  Koloniści  wypoczywali wędrując górskimi szlakami. Zwiedzili  też wiele ciekawych miejsc np.  Muzeum Tatrzańskie,  Góralską Izbę Regionalną w Murzasichle, Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach, Bazylikę w Ludźmierzu, a także stylowy kościół w Jaszczurówce. Odbyła się także autokarowa  wycieczka na Słowację oraz piesze wyprawy nad Morskie Oko, na Gubałówkę i na Rusinową Polanę.

Wszystkim podobały się również kąpiele w Parku Wodnym w Zakopanem.  Koloniści chętnie  brali udział w różnych grach i zabawach organizowanych przez wychowawców. Wspólnie spędzony czas upłynął w miłej, serdecznej atmosferze i zapewne pozostanie na długo w pamięci.

Tekst i zdjęcia: Bogumiła Płatkowska