Dzieci niepełnosprawne z powiatu sokołowskiego i węgrowskiego „Na morskiej fali”

W niedzielę 3-go września bieżącego roku grupa 22 dzieci z różnymi niepełnosprawnościami z powiatu sokołowskiego i węgrowskiego o godzinie 7.00 rano wyruszyła nad polskie morze. Miejscem docelowym była Łeba.

Wyjazd został zorganizowany przez Caritas Diecezji Drohiczyńskiej przy wsparciu finansowym Mazowieckiego Centrum Polityki Społecznej w Warszawie.
Część turystyczna miała charakter rajdu autokarowego połączonego ze zwiedzaniem Fokarium w Serbsku i Parku Dinozaurów w Nowęcinie. Dzieci w Fokarium miały możliwość obejrzeć występ fok, którym były zachwycone.

W kolejny dzień po smacznym śniadaniu wszyscy siedliśmy do pojazdu zwanego meleks i pojechaliśmy na brzeg Jeziora Łebskiego, zaś stamtąd wyruszyliśmy statkiem na ruchome wydmy. Ruchome Wydmy stały się naturalnym polem rehabilitacji wszystkich uczestników projektu.

Poza zwiedzaniem dzieci codziennie uczestniczyły w talasoterapii (terapia morzem), która polegała na kilkugodzinnych spacerach brzegiem Bałtyku. Wieczorami były organizowane dyskoteki, ogniska, konkursy i zabawy. Szczególnym dniem był chrzest wszystkich uczestników projektu, podczas którego każdy otrzymał specyficzne imię: np. „Lew Morski”, „Morświń”, „Wieloryb”, „Płetwa”, itp.

Prowadzone działania ukierunkowane były na wspomaganie rozwoju dzieci niepełnosprawnych, usprawnianie społeczne i poznawcze poprzez poznanie walorów przyrodniczych morza i kultury regionu. Bardzo ważnym elementem było również podniesienie kondycji fizycznej i psychicznej dzieci oraz poprawa ich zdrowia poprzez wykorzystanie walorów zdrowotnych i relaksacyjnych morza.

Pośrednio adresatami tego projektu byli również rodzice dzieci niepełnosprawnych, pod opieką których dzieci wyjechały nad morze. Stworzyło to dzieciom warunki do poczucia bezpieczeństwa i odczuwania miłości rodzicielskiej, a rodzicom dodało odwagi i dało dobry wzór samodzielnego organizowania wyjazdów zdrowotnych, rekreacyjnych czy też turystycznych z dzieckiem niepełnosprawnym.

« 1 z 2 »