VIII Podlaski Przegląd Kolęd i Pastorałek „Siemiatycka Stajenka 2018″

W dniu 16 stycznia 2018 r. zespół uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej w Bielsku Podlaskim „Warsztatowe Aniołki” wziął udział w VIII Podlaskim Przeglądzie Kolęd i Pastorałek Osób Niepełnosprawnych „Siemiatycka Stajenka 2018” zorganizowanym przez Warsztat Terapii Zajęciowej prowadzony przez Zgromadzenie Sióstr Karmelitanek Dzieciątka Jezus w Siemiatyczach.

Gościem honorowym imprezy był biskup drohiczyński Tadeusz Pikus, który okazał duże zainteresowanie naszym występem. Wzięły w nim udział aż 24 zespoły zarówno z najbliższych okolic, ale były też zespoły z Siedlec, Białej Podlaskiej, Szumowa czy Torunia. Coroczne wspólne kolędowanie w Siemiatyczach pozwala na prezentację umiejętności wokalnych osób niepełnosprawnych, kultywowanie tradycji bożonarodzeniowego kolędowania, propagowanie tradycji chrześcijańskich i narodowych oraz integrację osób niepełnosprawnych.

Na koniec Przeglądu wykonawcy zostali uhonorowani dyplomami i otrzymali prezenty. Przegląd ubogacił ponadto gorący posiłek, słodki poczęstunek oraz dyskoteka. Był to mile spędzony czas i okazja do nawiązania nowych przyjaźni.

Autor: Jadwiga Mariola Wiercińska

Zdjęcia: Paweł Kozłowski