Nie dajmy się nudzie

By uatrakcyjnić tegoroczne ferie zimowe w Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas w Bielsku Podlaskim postanowiliśmy zorganizować "Warsztaty szycia kapci". Zainteresowanie tym pomysłem  okazało się bardzo duże. Musieliśmy się podzielić na dwie grupy, aby każdy miał dużo miejsca na swój warsztat pracy. Warsztaty poprowadziła nieoceniona  p. Asia Żukowska,  która jest specjalistką w tej dziedzinie. Z pozoru wydawało się to proste, ale w praktyce trzeba było poświęcić wiele czasu a przede wszystkim cierpliwości. Ale pod czujnym i fachowym okiem p. Asi dzieci mogły własnoręcznie uszyć wymarzone kapcie. Do pomocy zaangażowaliśmy również jedna z mam również p. Asię, która pomogała nam w szyciu na maszynie. Końcowe efekty ciężkiej pracy okazały sie wspaniałe.

W ramach działania profilaktycznego  pn. „Bezpieczne ferie 2018” zaprosiliśmy do naszej świetlicy  przedstawicieli Komendy Powiatowej Policji w Bielsku Podlaskim wraz ze strażakami z Państwowej Straży Pożarnej w Bielsku Podlaskim.

Strażacy opowiedzieli nam o swojej pracy. Pokazali i omówili podstawowe wyposażenie wozu strażackiego oraz  sprzętu do  ratowania życia ludzkiego w przypadku sytuacji załamania lodu na zbiorniku wodnym. Następnie odbyło się spotkanie z panem dzielnicowym, który opowiedział o pracy policji. Przypomniał nam również podstawowe zasady bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Mogliśmy również zrobić pamiątkowe zdjęcia w radiowozie. Później dzieci  wysłuchały prelekcji o bezpieczeństwie zimą. Pani Sylwia zajmująca się profilaktyką z bielskiej jednostki opowiadała  m.in. o prawidłowych zachowaniach podczas zabaw na śniegu, ostrzegała przed wchodzeniem na zamarznięte stawy, rzeki i jeziora. Zwróciła uwagę  na wybór bezpiecznych miejsc do zabaw i unikanie sytuacji mogących stwarzać zagrożenie.W celu utrwalenia przekazanej wiedzy, odbyły się zajęcia praktyczne. Dzieci dostawały do samodzielnego wypełniania  krzyżówki, quizy i kolorowanki  o tematyce bezpieczeństwa.

W czasie ferii nie mogło również zabraknąć basenu, na który dzieci bardzo chętnie chodzą. Kolejną atrakcją było wyjście do kina na film pt. Fernando". Świetlica Socjoterapeutyczna Caritas jest finansowana przez Burmistrza Miasta Bielsk Podlaski i Caritas Diecezji Drohiczyńskiej.

Katarzyna Trzyna