Dzień Chorego w Siemiatyczach

Rozpoczęliśmy realizację projektu " Dzień chorego w Siemiatyczach" napisanego na konkurs organizowany przez Caritas Diecezji Drohiczyńskiej pt.: " Miej serce". W dniu 09.02.2018 roku byliśmy w szkole specjalnej. Było mnóstwo dobrej zabawy naszych wolontariuszy z uczniami Szkoły Specjalnej w Siemiatyczach . Zawody sportowe zorganizowane we współpracy z nauczycielami WF. Duża porcja ruchu i muzyki. Gospodarze zapewnili nam wspaniały poczęstunek. Zwłaszcza ujęli nas pysznymi faworkami, które osobiście przyrządzili. Na koniec spotkania obdarowaliśmy uczniów Szkoły Specjalnej sprzętem sportowym zakupionym dzięki środkom uzyskanym z projektu oraz słodyczami.

Wspólne śpiewanie piosenek ludowych

W sobotę 10.02.2018 r. młodzież odwiedziła pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Siemiatyczach. Uczniowie przygotowali piosenki w klimacie ludowym  do wspólnego śpiewania. W czasie ferii zrobili też kartki okolicznościowe oraz słoiczki zdobione metodą decoupaqe. Nie zabrakło też słodkości i owoców.

Szpital

W niedzielę 11.02.2018 r. wzięliśmy udział we Mszy świętej w intencji chorych w kaplicy szpitalnej. Potem odwiedzaliśmy chorych w salach śpiewając radosne piosenki o tematyce religijnej, rozmawiając oraz wręczając prezenty.

Warsztat Terapii Zajęciowej

W poniedziałek 12.02.2018 r. wyruszyliśmy do Warsztatów Terapii Zajęciowej. Nasze torby były ciężkie bo pełne produktów spożywczych do przygotowania gofrów i szyszek oraz wypełnione sprzętem do pieczenia gofrów. Spotkanie rozpoczęliśmy od przygotowania ciasta do gofrów i masy do szyszek. Potem braliśmy udział we Mszy świętej. W następnym etapie podzieliliśmy się na dwie grupy. Część osób zaangażowała się w prace kuchenne, inni bawili się na dyskotece. Podczas przerwy kawowej wszyscy mogliśmy skosztować pysznych gofrów i szyszek. Spotkanie zakończyliśmy rozdając prezenty – mydełka zdobione metodą Decoupage oraz pocztówki.

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Olendzka