Wakacje w Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas w Siemiatyczach

Świetlica w Siemiatyczach jest czynna w godzinach od 14.00 do 18.00. Zajęcia w świetlicy dostosowane są do zainteresowań dzieci rozwijając w ten sposób ich kreatywność i pomysłowość.

Odbywają się zajęcia ruchowe, gry i zabawy na świeżym powietrzu. W deszczowe dni dzieci oglądają filmy oraz grają w gry stolikowe. Wspólnie spożywamy wcześniej przygotowane posiłki oraz dekorujemy stół zerwanymi polnymi kwiatami.

Największą popularnością cieszą się zajęcia plastyczne np. malowanie słoików emotikonów – wyrażających nastroje i uczucia dzieci. W świetlicy odbył się również konkurs na najładniejszy tęczowy słoik.

Zajęcia w świetlicy socjoterapeutycznej mogą odbywać się dzięki realizacji projektu pn. Świetlica „Bezpieczny Zakątek” współfinansowanego ze środków Miasta Siemiatycze, a codziennie świeże i zdrowe posiłki możemy przygotowywać dzięki dofinansowaniu od Kulczyk Foundation w ramach programu „Żółty Talerz”.

Tekst i zdjęcia:  Katarzyna Sollich.