Ogród Niepodległości w Domu Miłosierdzia Caritas

Dnia 22 września 2018 roku w Sokołowie Podlaskim w Domu  Miłosierdzia im. Jana Pawła II Caritas Diecezji Drohiczyńskiej, Ks. Biskup Antoni Pacyfik Dydycz otworzył i poświęcił nowy "OGRÓD NIEPODLEGŁOŚCI", który w części powstał w ramach projektu Caritas Polska i sieci sklepów Biedronka "100 projektów na 100-lecie niepodległości" oraz ze środków własnych Caritas Diecezji Drohiczyńskiej. Znaczącą pomocą w tym przedsięwzięciu było wsparcie w postaci kostki od firmy "PATER" P. Elżbiety Daniluk. Zagospodarowanie tego terenu było bardzo potrzebne, by przebywające dzieci na świetlicy socjoterapeutycznej, podopieczni Warsztatu Terapii Zajęciowej i korzystający z Domu Miłosierdzia, mogli realizować zajęcia i wypoczynek w otoczeniu zieleni i na świeżym powietrzu.

Jednocześnie została otwarta wystawa upamiętniająca "100 rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości" – przygotowana dzięki życzliwości P. Jolanty i Leszka Sosnowskich- "BIAŁY KRUK" – wydawnictwo z Krakowa. Można też było podziwiać efektowne biało czerwone flagi utworzone z twarzy uczestników organizowanych przez naszą Caritas Pikników "Z RODZINĄ DLA NIEPODLEGŁEJ".
Ks. Biskup Antoni poświęcił również nowy samochód-chłodnię, jaki nasza Caritas otrzymała dzięki wsparciu TESCO i Caritas Polska w ramach programu SPIŻARNIA CARITAS.

W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele Kancelarii Prezydenta RP, Rządu, Parlamentu, władze lokalne i samorządowe oraz Dyrektorzy różnych placówek kultury, oświaty, lecznictwa i Caritas Polska, a także pracownicy Caritas Diecezji Drohiczyńskiej.