Krzewienie patriotyzmu – Wycieczka dzieci uczęszczających na Świetlicę Caritas

Słoneczny i ciepły październik rozpieszcza nas wszystkich tego roku, korzystając z chwili i ładnej pogody wykorzystujemy wolny czas na spacery i wędrówki.

Dzieci z świetlic Caritas z Sokołowa Podlaskiego i Węgrowa również czerpiąc z uroków pięknej pogody, spędziły sobotni czas na spacerach po Łazienkach Królewskich oraz Rynku na Starym Mieście w Warszawie. Spacer po Warszawie dostarczył wielu ekscytujących wrażeń, dzieci były zachwycone i szczęśliwe, pełne energii biegały po magicznym ogrodzie Króla Stanisława Augusta, w wielkim skupieniu oglądały zmianę warty przed Pałacem Prezydenckim, z zapałem chodziły wokół dzwonu – Kanonia na Starym Mieście – z nadzieją oczekując, iż ich skryte marzenia spełnią się, tak jak głosi legenda.

Piękne chwile spędzone na krzewieniu patriotyzmu oraz kultywowaniu pamięci o bohaterach narodowych, a także szacunku do dziedzictwa ziemi ojczystej poznaliśmy w miejscach pamięci narodowej przy pomnikach: „Małego Powstańca”, „Fryderyka Chopina”, „Józefa Piłsudskiego”,  „Kolumny Zygmunta III Wazy”.

Dzieci z świetlic odwiedziły miejsca upamiętniające tradycję i kulturę patriotyczną Polski dzięki  uprzejmości oraz współpracy przy projekcie „100 na 100” Caritas Polska oraz Biedronki.