Caritas Diecezji Drohiczyńskiej z pomocą Polakom na Ukrainie!

W dniach 20-22 listopada byliśmy na Ukrainie, by przekazać zebrane dary w akcji „TORNISTER NA WSCHÓD”. Przygotowany transport artykułów szkolnych, słodyczy i artykułów spożywczych, trafił do Polaków skupionych przy „DOMU POLSKIM” prowadzonym przez stowarzyszenie „WSPÓLNOTA POLSKA” w Emilczynie, pod czujnym okiem Pani Prezes Ludmiły Korbut.

Wokół tego domu skupieni są Polacy, którzy z daleka od Ojczyzny, bardzo często żyją w ciężkich warunkach i znikąd nie mają pomocy. Dzieci z tej wspólnoty korzystają z nauki języka polskiego, które prowadzi Pani Honorata Mięsak – nauczycielka z Drohiczyna, od lat związana z pomocą Polakom na wschodzie, poświęcając swój czas wychowuje i zaszczepia w najmłodszych miłość do Boga i Polski. Nasza wizyta była doskonałą okazją, by uczcić 100-lecie odzyskania przez Polską niepodległości. Dzieci pod kierunkiem P. Honoraty przygotowały przepiękne wiersze, teksty i pieśni patriotyczne. Wzruszające było ogromne zaangażowanie dzieci w jak najpiękniejsze przedstawienie programu artystycznego. Łzy radości i duma towarzyszyły wspólnemu odśpiewaniu hymnu polskiego na Ukraińskiej ziemi w polskiej szkole. Ks. Łukasz Gołębiewski – Dyrektor CDD wraz z Panem Łukaszem Wasilukiem – przekazali zgromadzonym paczki, które wywołały radość i słowa wdzięczności. To spotkanie w duchu miłości bliźniego i solidarności z Polakami na Ukrainie, było niezapomnianym przeżyciem i przepiękną lekcją historii. Większość z tych dzieci z Ukrainy, przyjeżdża do Domu Miłosierdzia w Sokołowie P. do naszej diecezji, by w czasie wakacji odpocząć i poznać polską kulturę i język.

Ten krótki wyjazd był też okazją do odwiedzin w polskich domach, gdzie często sędziwi i schorowani seniorzy ze łzami w oczach witali kapłana i gości z Polski. Chociaż w ten sposób można było wspólnie się pomodlić, porozmawiać i przekazać skromne dary, które już przed świętami staną się znakiem pamięci i jedności z naszymi rodakami. Kościół i Polska to dwa fundamenty jednoczące Polaków na Ukrainie, z pewnością jest to ogromna siła i nadzieja, że pamiętamy, że nie zapominamy i że warto wspierać drugiego człowieka poprzez dzieła charytatywne Caritas. Historia każdego ze spotkanych ludzi, to walka o wartości, o odzyskanie Kościoła, upominanie się o język polski, polską historię, to często lata ciężkiej pracy na zesłaniu czy w kołchozach, to ogromna ofiara życia by zawsze być wiernym Bogu i Polsce.

Dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w zbiórkę „TORNISTER NA WSCHÓD”, dzięki czemu mogliśmy sprawić odrobinę radości Polakom na Ukrainie, szczególnie dzieciom i seniorom. Warto pomagać zwłaszcza, kiedy słyszymy o niepokojącej sytuacji na Ukrainie. Włączajmy się we wszystkie dzieła, by dzielić się tym co mamy z potrzebującymi.