Spotkanie wolontariuszy i opiekunów Szkolnych Kół Caritas

Wolontariusze i opiekunowie Szkolnych Kół Caritas z różnych stron diecezji drohiczyńskiej spotkali się w dniu 24 listopada w Domu Miłosierdzia im. Jana Pawła II w Sokołowie Podlaskim.

W serdecznej i radosnej  atmosferze zapoznaliśmy się wzajemnie, wymieniając dotychczasowe doświadczenia w wolontariacie. Tym samym inspirując się nawzajem do dalszej pracy i  tworzenia nowych przedsięwzięć charytatywnych. Spotkanie odbyło się pod patronatem Ks. Łukasza Gołębiewskiego, który poprowadził Maszę Świętą motywującą, jak i krzepiącą ducha dzieci i młodzieży do angażowania się w wolontariat.

Tego dnia ogłoszono zwycięzców konkursu pt. „ Polska w barwach biało-czerwonych”. Konkurs skierowany był do Szkolnych Kół Caritas w następujących wariantach: praca plastyczna i inscenizacja wydarzenia historycznego. Wszyscy biorący udział w konkursie zostali wynagrodzeni.

Pierwsze miejsce w konkursie plastycznym zajęła Dominika Koczewska, Ostrożany; drugie miejsce Adrian Piętka, Sokołów Podlaski; trzecie miejsce Aleksandra Bożek, Sokołów Podlaski; czwarte miejsce – Justyna Korzeniewska, Siemiatycze.

Laureatami inscenizacji historycznej zostali wolontariusze z SKC z Zespołu Szkół z Sabni współpracujący z harcerzami 45DH „Cienie”. Wspólnie wykonali inscenizację pt. „Pamięci Poległych” pod okiem opiekuna SKC  – Pani Anny Chmiel.

Naszych Wolontariuszy zapraszamy do polubienia fanpage:

„SERCE WOLONTARIATU CARITAS DIECEZJI DROHICZYŃSKIEJ”

Polubcie Nas! A dowiecie się co nowego szykujemy dla Was!

Monika Szczepańczyk