Warsztaty dietetyczne i przeciw marnowaniu żywności

Dnia 28.02.2019 roku w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Ceranowie oraz Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Sterdyni odbyły się warsztaty dietetyczne oraz przeciw marnowaniu żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

„Żyj zdrowo!” hasło a zarazem tytuł warsztatów, które przygotowała Dietetyk Pani Paulina Wałachowska-Steć. Prowadząca omówiła z Uczestnikami zasady prawidłowego żywienia. Przedstawiła aktualną Piramidę Żywieniową oraz omówiła każdy jej szczebel, dopowiadając jak ważne jest picie wody – nie chodzi tu o kawę, herbatę czy soki. Pani Dietetyk opowiedziała również o tym jakie są plusy jedzenia warzyw oraz owoców, które dostarczają do Naszych organizmów niezbędne witaminy.

W części praktycznej podczas przygotowywania potraw Uczestnicy podzielili się na 3 grupy. Każdy Uczestnik dostał po fartuszku, I grupa miała do przygotowania surówkę z selera, jabłka i orzechów włoskich, II grupa sałatkę z grejpfruta, a III grupa pastę z awokado i makreli. Uczestnicy podczas warsztatów wykazywali zainteresowanie zajęciami – zadawali mnóstwo pytań, wywiązywały się ciekawe dyskusje.

Warsztaty przeciw marnowaniu żywności miały na celu uświadomienie ile jedzenia podczas roku marnuje się w Polsce jak również na Świecie oraz jak łatwo jest zapobiec marnowaniu żywności. Jednak Panie z Ceranowa i ze Sterdyni bardzo dobrze wiedziały jakie są sposoby przeciw marnowaniu żywności. Podczas prezentacji wywiązały się  pytania oraz refleksje uczestników dzięki czemu wywiązała się bardzo ciekawa dyskusja.