Wizyta Studyjna Warsztatu Terapii Zajęciowej w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Bielsku Podlaskim

Miejska Biblioteka Publiczna wzięła udział w projekcie-Biblioteka bez barier, remont windy i termomodernizacja budynku wykorzystując środki Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Dzięki takim projektom osoby z niepełnosprawnością mają dostęp do kultury. Dzięki życzliwości Dyrekcji oraz kadry dzisiejsza wizyta studyjna zapoczątkowała współpracę jaka została podjęta przez obie strony.

Uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej w Bielsku Podlaskim w dniu dzisiejszym zwiedzili budynek po remoncie. Osoby na wózkach mogły zobaczyć pierwsze piętro, na którym mieści się czytelnia i biblioteka dla dorosłych. Panie bibliotekarki każde pomieszczenie dokładnie pokazywały i wyjaśniły nam jak można wypożyczyć książki.  Dla każdego coś dobrego- w bibliotece można wypożyczyć audiobooki dla tych co mają trudności z czytaniem.  W czytelni dla dzieci można skorzystać też z gier planszowych. Uczestnikom Warsztatów spodobała się ta wycieczka. Będziemy częściej odwiedzać Bibliotekę i bardzo cieszymy się, że są realizowane takie projekty.

Autor: Jadwiga Mariola Wiercińska

Zdjęcia: Agnieszka Pęska