Wolontariusze na Spartakiadzie

22 maja 2019  w Hali Widowiskowo-Sportowej MOSIR w Siemiatyczach odbyła się IX Podlaska Spartakiada Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej  „Jesteśmy Razem”. Gospodarzami Spartakiady są: Zespół Szkół Specjalnych w Siemiatyczach oraz Polskie Towarzystwo Walki z Kalectwem Oddział Terenowy w Siemiatyczach.

Cieszymy się bardzo, ze wolontariusze Caritas ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Siemiatyczach mogą towarzyszyć tej imprezie. W tym roku  było 12 drużyn i tylu zgłosiliśmy też wolontariuszy. Dodatkowe wsparcie stanowił nasz absolwent Rałał Wierak, który chociaż jest już studentem, przyjechał specjalnie z Lublina i wiernie trwał  przy naszych podopiecznych.

Należy tu nadmienić, że dziewiąty raz uczestniczymy w tej sportowej rywalizacji, czyli od samego początku. Spartakiada to wspaniale zorganizowana impreza na którą przyjeżdżają osoby niepełnosprawne z różnych miejscowości Podlasia. Rozpoczyna ją Marsz Godności Osób Niepełnosprawnych. Potem są zmagania sportowe, medale, dyplomy i puchary. Na końcu wspólny poczęstunek.

Jest to czas wspaniałej zabawy i zdrowej rywalizacji.

Agnieszka Olendzka