Kolonie Caritas w Darłowie

Sezon wakacyjny w pełni, a kolejne grupy dzieci i młodzieży spragnione wypoczynku ale i przygód przybywają na turnusy kolonijne do Darłowa nad morzem. Dzięki dofinansowaniu z Funduszu Składkowego Ubezpieczenia Społecznego Rolników już prawie 300 dzieci wzięło udział w koloniach organizowanych przez Caritas Diecezji Drohiczyńskiej w tej miejscowości.

W trakcie trzech ostatnich turnusów kolonii dzieci aktywnie spędziły czas na wycieczkach, zabawach, zajęciach rekreacyjno – sportowych oraz uczestniczyły w zajęciach profilaktycznych promujących zdrowy styl życia.

Wycieczki krajoznawcze odbyły się do Koszalina i Kołobrzegu gdzie uczestnicy zwiedzali  Stare Miasto i Górę Chełmską w Koszalinie oraz rynek, neogotycki ratusz, Katedrę Mariacką, molo, port pasażerski, fortyfikację Ujście i latarnię morską w Kołobrzegu.

Odbyła się też całodniowa wycieczka do Słowińskiego Parku Narodowego, przejście szlakiem ruchomych wydm do latarni morskiej w Czołpinie i muzeum Słowińskiego Parku Narodowego i muzeum wsi  słowińskiej w Klukach.

W czasie wycieczki do Ustki dzieci poznały historię miejscowości, zwiedziły bunkry Bluchera – pozostałość po II wojnie światowej oraz port, pomnik syrenki i promenadę w Ustce. Duże wrażenie zrobiła ruchoma kładka przez którą można dostać się na drugą stronę kanału portowego. W Jarosławcu oglądały latarnię morską oraz nabrzeże klifowe i promenadę.

Darłowo, miejscowość w której na co dzień byli zakwaterowani, także szczyci się bogatą historią. Tu zwiedzali Zamek Książąt Pomorskich, katedrę Mariacką, poznali dzieje miasta i przebywających tu władców. W trakcie wypoczynku młodzież poznała historię, przyrodę i kulturę terenów nadmorskich.

Dużo czasu spędzali  także na plaży korzystając z kąpieli morskich i słonecznych oraz na orliku i Wyspie Łososiowej gdzie organizowane były zajęcia rekreacyjno – sportowe.

Każdego wieczoru organizowane były zabawy integracyjne  – wybory miss i mistera kolonii,  zajęcia muzyczne, karaoke, „Mam talent”, nauka tańca, prezentacje grup oraz dyskoteki.

Czas spędzony na koloniach był tak zorganizowany, aby dzieci i młodzież nie tylko mogły odetchnąć po całym roku nauki szkolnej, ale by był to również czas rozwoju, poznania nowych miejsc, zawarcia nowych przyjaźni i nauki samodzielności.

Dziękujemy za te wspólnie spędzone chwile – tak dzieciom, młodzieży jak i niezawodnym wychowawcom i kierownikom. Mamy nadzieję, że wszyscy uczestnicy będą powracać wspomnieniami do naszych kolonii i że spotkamy się niedługo ponownie!