Półkolonie w Bielsku Podlaskim

Parafia Narodzenia NMP i św. Mikołaja Bazylika w Bielsku Podlaskim i Świetlica Socjoterapeutyczna Caritas zorganizowały półkolonie dla dzieci WAKACYJNY FUN. Od 5 do 10 sierpnia na dzieci czekało mnóstwo atrakcji. Pierwszego dnia, dzieci zapoznały się między sobą oraz z opiekunami. Następnie brali udział w warsztatach malowania kubeczków według własnego pomysłu. Świetną zabawą było tworzenie postaci, malowanych kredą na asfalcie. Drugiego dnia wybraliśmy się do Ziołowego Zakątka w Korycinach. Zwiedzaliśmy ogród botaniczny oraz zwierzyniec. W środę dzieci wzięły udział w grze terenowej „W poszukiwaniu letniego bezpieczeństwa” przygotowanej przez Panią Sylwię Bagniuk z Komendy Powiatowej Policji, a w nagrodę za dobrze wykonane zadanie, wszyscy wyruszyliśmy na basen. Czwarty dzień to wycieczka do Białegostoku i zmagania zręcznościowe w parku linowym, a późnej McDonald i kino z projekcją filmu „Król lew”. Piątego dnia uczestnicy półkolonii odwiedzili bielskie muzeum, brały udział w warsztatach malowania swoich ekotorebek.

Następnie odwiedziliśmy siłownię Maniac Gym. Dzieci poznały sprzęt sportowy i zmierzyły się w różnorodnych konkurencjach. Każdy miał możliwość zrobienia analizy składu własnego ciała. Ostatniego dnia dzieci wraz z rodzicami i rodzeństwem uczestniczyli we Mszy dziękczynnej, a następnie w ognisku przygotowanym w ogrodach parafialnych. Każdy uczestnik półkolonii otrzymał pamiątkowe gadżety i podziękowania za wzorowe uczestnictwo. Nad całością półkolonii czuwali pani Katarzyna Trzyna i ks. Tomasz Łapiński, korzystając z niezastąpionej pomocy wolontariuszy.

Największą satysfakcją dla organizatorów był codzienny uśmiech i radość dzieci oraz zadowolenie rodziców.

« 2 z 2 »