Inauguracja Objazdowego Teatru Osób Niepełnosprawnych – jako skuteczna recepta w profilaktyce uzależnień

11 września 2019 roku w Warsztacie Terapii Zajęciowej miała miejsce premiera spektaklu pod tytułem “Nie dajmy się” przygotowanego w ramach projektu "Objazdowy Teatr Osób Niepełnosprawnych – skuteczna recepta w profilaktyce uzależnień".  Fabuła spektaklu nie skupiała się wokoło jednej postaci, ale różnych- których łączył ten sam problem- uzależnienie.

Uzależnienia to ciągle jeden z największych problemów z jakim boryka się społeczeństwo.  Wychodzenie z nałogu to długi i często nie kończący się sukcesem proces, dlatego ważne jest by skupiać się na profilaktyce.  Spektakl był pełen silnych emocji. Bohaterowie nie raz wyrażali swoją ekspresję poprzez krzyk i mimikę twarzy ukazując wagę problemu.

Spektakl dawał również nadzieje, przy równoczesnym pokazaniu, że nie zawsze każda taka historia kończy się happy endem.  Odbiorcami premiery były dzieci i młodzież w wieku szkolnym oraz seniorzy. Spektakl, mimo że nie był długi był treściwy i doprowadzający do wzruszenia nawet najtwardszych widzów. Po spektaklu każdy mógł poczęstować się smacznym hot-dogiem i pop-cornem.

Spektakl będzie jeszcze prezentowany w najbliższym czasie w pozostałych placówkach szkolnych.

Opracowała: Agnieszka Pęska

Zdjęcia: Magdalena Niewińska