VII Etiudy Folklorystyczne Osób Niepełnosprawnych

19 września bieżącego roku miała miejsce już VII edycja Etiud Folklorystycznych Osób Niepełnosprawnych. W tym roku przewodnim motywem etiud była pora roku: Zima.  Projekt ten to obraz Podlasia barwami folkloru, smakiem specjałów i zapachem ziół malowany w wyniku kultywowania przez osoby niepełnosprawne tradycji ludowych.  Siedem wspaniałych zespołów wystąpiło na scenie.

Najpierw zaprezentowali się gospodarze spotkania- Warsztat Terapii Zajęciowej w Bielsku Podlaski z scenką pod tytułem “Dokarmianie ptaków”. Następnie reprezentanci Zespołu Szkół Specjalnych im. Jana Pawła II w Bielsku Podlaskim zaprezentowali taniec ze snopami na pożegnanie jesieni. Po nich przejęli scenę uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej w Szumowie z scenką przedstawiającą zimowe spotkania.  Wieczór kolęd zaprezentował Warsztat Terapii Zajęciowej w Sokołowie, który w tym roku wyprzedzili nawet reklamę coca-coli w wprowadzaniu świątecznego nastroju. Było to jednak związane z tematem przewodnim etiud.  Warsztat Terapii Zajęciowej w Mońkach przedstawił scenkę obrzędową pod tytułem “Darcie pierza”. Środowiskowy Dom Samopomocy zaprezentował obrzęd kiszenia kapusty, który zakończył się degustacją smacznej i zdrowej kiszonej kapusty. Na sam koniec członkinie Uniwersytetu III wieku z babciną czułością opowiedziały ludowe bajki oraz wesoło zaśpiewały i przygotowały zagadki z nagrodami.

Występy były bardzo ciekawe.  W drugiej części spotkania był smaczny poczęstunek: zupa grochowa, hot-dogi i popcorn. Projekt został dofinansowany przez Powiat Bielski.

Opracowała : Agnieszka Pęska