Ruch codzienną dawką zdrowia

Za nami już kolejne spotkanie z fizjoterapeutą i trenerem osobistym, które uświadomiło seniorom jak ważne jest dbanie o zdrowie poprzez stosowanie: ćwiczeń rozciągających, techniki oddychania oraz uprawianie sportu. Na naszych zajęciach, korzystając z okoliczności i pięknej pogody ćwiczyliśmy wspólnie na dworze, chodziliśmy z kijkami Nordic Walking.

Jak wspomina Pani Monika Kobus – fizjoterapeuta „Wiek senioralny to piękny okres w życiu każdego człowieka – więcej czasu wolnego, radość ze wspólnie spędzonych chwil z wnuczkami i rodziną oraz czas na spełnienie marzeń. Jednak wszystko to może ograniczać zdrowie. A wpływ na zdrowie ma ruch. Czas rozstać się ze swoimi ulubionymi nawykami, wygodnym fotelem i pilotem i znaleźć dla siebie odpowiednią formę aktywności ruchowej.

Nie ma ograniczeń wiekowych dla osób uprawiających różne formy ruchu a tym bardziej dla tych, którzy swoją przygodę z aktywnością fizyczną chcą rozpocząć po 60 roku życia. Sport odpowiednio dawkowany wydłuża życie i zapobiega poważnym chorobom układu sercowo – naczyniowego, oddechowego, narządu ruchu oraz opóźnia procesy starzenia. Ruch to codzienna dawka zdrowia, dlatego indywidualnie dobrany powinien na stałe zagościć w planie dnia codziennego seniora”.

Spotkanie odbyło się dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej ASOS – Rządowego Programu na rzecz aktywności społecznej osób starszych na lata 2014-2020.