Dialog międzypokoleniowy – Pamiętaj o seniorach

W ubiegłym roku Caritas Diecezji Drohiczyńskiej ogłosiła drugą edycję konkursu „Miej serce”, skierowanego do Parafialnych Zespołów Caritas oraz Szkolnych Kół Caritas.

Osoby działające przy Parafialnym Zespole Caritas przy Bazylice w Bielsku Podlaskim przygotowały projekt „Dialog międzypokoleniowy – Pamiętaj o seniorach”, który zajął I miejsce w Diecezji. Celem projektu był cykl spotkań integracyjnych opartych na współdziałaniu rodzin, przedstawicieli różnych grup wiekowych i różnych środowisk. W budynku Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas w Bielsku spotykali się z seniorzy oraz dzieci i młodzież. Młodzi mogli nauczyć się od seniorów nowych, ciekawych technik robótek ręcznych oraz wzięli udział w warsztatach kulinarnych.

Realizacja projektu pozwoliła uczestnikom na zdobycie nowych umiejętności. Przede wszystkim nastąpiła wymiana doświadczeń pomiędzy osobami dorosłymi oraz starszymi a dziećmi i młodzieżą. Zaangażowały się, oprócz rodzin, osoby samotne, dzieląc się w ten sposób swoim życiowym doświadczeniem, a przy tym znajdując sposób na codzienną nudę i monotonnie.

ks. Tomasz Łapiński