Projekt „Zaufaj. Zrozum. Zapobiegaj” – szkoleniowe Rady Pedagogiczne

W ramach realizowanego przez Caritas Diecezji Drohiczyńskiej projektu pt.„ Zaufaj. Zrozum. Zapobiegaj.” przeprowadzane są szkoleniowe Rady Pedagogiczne w szkołach podstawowych i średnich z powiatów : sokołowskiego, węgrowskiego, siemiatyckiego i bielskiego.

Szkolenia mają za zadanie podniesienie wiedzy nauczycieli na temat problemów z którymi na co dzień zmagają się w pracy z młodymi ludźmi oraz pomogą  im efektywnie i umiejętnie przeciwdziałać sytuacjom, które mogą mieć wpływ na powstawanie i rozwój przestępczości.

Rady Szkoleniowe na temat: „Interwencja profilaktyczna wobec ucznia eksperymentującego ze środkami psychoaktywnymi” zostały przeprowadzone w następujących placówkach: Szkoła Specjalna im. Jana Pawła II w Sokołowie Podlaskim, Szkoła Podstawowa Nr 6 im. Pawła Kamińskiego w Sokołowie Podlaskim, Zespół Szkół Nr 1 im. K.K. Baczyńskiego w Sokołowie Podlaskim.

Drugim tematem Rady Szkoleniowej jest: „Praca z ofiarą i sprawcą przemocy”. Szkolenia zostały przeprowadzane w nast. placówkach: Zespół Szkół Publicznych im. Heleny Mniszek w Sabniach, Szkoła Podstawowa w Zembrowie oraz Szkoła Podstawowa Nr 3 im. Jana Pawła II w Siemiatyczach.

W sumie w ramach projektu przeszkolonych zostanie ponad 700 nauczycieli i wychowawców.

Projekt współfinansowano ze środków Ministerstwa Sprawiedliwości, którego dysponentem jest Minister Sprawiedliwości.