Łańcuch dobra

W listopadzie wolontariusze ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Siemiatyczach wzięli udział w tworzeniu „Łańcucha dobra” – akcji na rzecz dzieci z dystrofią mięśniową. Organizatorem akcji jest stowarzyszenie „Pro salute” z siedzibą w Białymstoku, ale nas zainspirowała Szkoła Specjalna w Siemiatyczach i dlatego nasz łańcuch był tworzony we współpracy z tą szkołą. Akcja jest powiązana z biciem rekordu długości łańcucha choinkowego z papieru, osiągniętego podczas I edycji akcji, czyli długości 111 km 119 m 57 cm.

Cel akcji, czyli idea bicia rekordu to zadanie symboliczne – ma pokazać dzieciom z dystrofią, że nie są samotne w swojej chorobie, że jest ogrom ludzi o wielkich sercach, którzy są z nimi, którzy wierzą w nich, są dla nich wsparciem i którzy też podejmują trud walki, może nie z nieuleczalną chorobą, ale z dużym wyzwaniem, jakim jest stworzenie możliwie jak najdłuższego łańcucha – w ten sposób chcemy dać im sygnał, że jak nam uda się zmobilizować dużo osób do zrobienia długiego łańcucha, to oni dadzą radę walczyć z chorobą.

W dniu 29 XI 2019 miało miejsce mierzenie łańcucha w Szkole Specjalnej. W nasze szkole wykonaliśmy 590 m łańcucha , a wspólnie ze Szkołą Specjalną 1900 m.

Nasi wolontariusze koordynowali akcję w szkole i mierzyli łańcuch w Szkole Specjalnej. Dziękujemy wszystkim wspierającym akcję.

Agnieszka Olendzka