Podaruj 1% podatku naszym podopiecznym

Jak przekazać 1% podatku organizacji pożytku publicznego?

Należy wypełnić odpowiednią rubrykę w rocznym zeznaniu podatkowym (PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39 lub PIT-28).
W zeznaniu podajemy numer KRS 0000442509 Organizacji Pożytku Publicznego Diecezji Drohiczyńskiej. W zeznaniach podatkowych od 2009 roku została wyodrębniona rubryka, w której podatnik może podać dodatkowe informacje, które w jego ocenie mogą mieć wpływ na dystrybucję środków gromadzonych przez OPP na przykład na konkretny cel.
Dodatkowo podatnik może zdecydować czy do organizacji pożytku publicznego mają zostać przekazane jego dane, tj. imię, nazwisko, adres oraz wysokość przekazanej kwoty. W latach wcześniejszych, gdy podatnicy sami wpłacali 1% podatku na rzecz OPP ich dane zawarte były na przelewach, co umożliwiało organizacjom pożytku publicznego wystosowanie podziękowań.

Zależnie od numeru zeznania podatkowego

• PIT-28 – w zeznaniu podatkowym PIT-28 wniosek o przekazanie 1% podatku znajduje się w bloku M – rubryki 125-126, oraz w bloku N – rubryki 128-129;
  • PIT-36 – w zeznaniu podatkowym PIT-36 wniosek o przekazanie 1% podatku znajduje się w bloku P – rubryki 308-309, oraz w bloku R – rubryki 310 – 311;
  • PIT-36L – w zeznaniu podatkowym PIT-36L wniosek o przekazanie 1% podatku znajduje się w bloku O – rubryki 94-95, oraz w bloku P – rubryki 96-97;
  • PIT-37 – w zeznaniu podatkowym PIT-37 wniosek o przekazanie 1% podatku znajduje się w bloku I – rubryki 131-132, oraz w bloku J – rubryki 133-134;
  • PIT-38 – w zeznaniu podatkowym PIT-38 wniosek o przekazanie 1% podatku znajduje się w bloku H – rubryki 57-58, oraz w bloku I – rubryki 59-60;
  • PIT-39 – w zeznaniu podatkowym PIT-39 wniosek o przekazanie 1% podatku znajduje się w bloku H – rubryki 51-52, oraz w bloku I – rubryki 53-54;

Podatnik w zeznaniu podatkowym może podać dodatkowe informacje, które w jego ocenie mogą mieć wpływ na dystrybucję środków gromadzonych przez organizację pożytku publicznego (np. na konkretny cel).
Informację tę podatnik będzie mógł zamieścić w rubryce “Cel szczegółowy 1%”, znajdującej pod wnioskiem o przekazanie 1% podatku należnego, odpowiednio w:

• PIT-28 – poz. 127;
  • PIT-36 – poz. 310;
  • PIT-36L – poz. 96;
  • PIT-37 – poz. 133;
  • PIT-38 – poz. 59;
  • PIT-39 – poz. 53;

Powyższe informacje zostaną przesłane organizacji pożytku publicznego przez organ podatkowy jako uszczegółowienie przekazanych kwot.

Pobież formularz odpowiedni formularz PIT z uzupełnionymi polami przekazania 1% podatku:

PIT-36 2016
PIT-36L 2014