Dom Dziecka „Rafael”

Za każdą decyzją umieszczenia dziecka w pieczy zastępczej kryje sie dramat małego człowieka. Przeszłość w domu dziecka często okazuje się przeszkodą w całym dorosłym życiu – w znalezieniu pracy, nowego domu czy przyjaciół.

Pomysł stworzenia Domu Dziecka RAFAEL powstał przede wszystkim z chęci pomocy tym, którzy są bezbronni i bezradni – czyli dzieciom. Jego działanie ma na celu zerwanie ze stereotypem przepełnionego, przestarzałego i ponurego „bidula”. RAFAEL będzie rodzinny i ciepły. Tworzyły go będą same dzieci – my dorośli będziemy im towarzyszyli w przejściu przez ten trudny czas samotności i braku prawdziwej rodziny. Będzie miejscem magicznym, ale przygotowującym do realnego życia. Miejsce dla siebie znajdzie  w nim 14 dzieci. Będą to młodzi ludzie, którzy nie mogą przebywać w swoich domach rodzinnych.

Budynek, w którym będzie się mieścił,  wymaga remontu i dostosowania do potrzeb młodych ludzi. To dla nich chcemy odnowić i wyposażyć  9 pokoi, kuchnie, jadalnie, świetlice, pokój komputerowy  i telewizyjny. Odnowiony zostanie także park – planowane jest stworzenie w nim miejsc rekreacji, edukacji ekologicznej, ogródków oraz wydzielenie miejsc do uprawiania sportów. Wszystko to powstaje z myślą o wszechstronnym, pełnym radości i szczęścia (takiego mimo wszystko) rozwoju młodych ludzi, którzy zamieszkają w Domu Dziecka RAFAEL. Pragniemy, aby mogli oni rozwijać swoje talenty i pasje, patrzeć z nadzieją w przyszłość oraz odnaleźć się w dorosłym życiu.