Naszym celem jest by uśmiech pojawił się na twarzach dzieci!

></p>
<p style=Nieocenionym dobrem dla nas wszystkich są dzieci, raduje się serce na widok uśmiechniętych i szczęśliwych młodych ludzi. Caritas od wielu lat szczególnie dba o swoich najmłodszych podopiecznych, organizując dla nich zajęcia: rekreacyjne, kulturalne, edukacyjne, bogate wycieczki krajoznawcze, ciekawe kolonie letnie i zimowe, zapewniając stypendia socjalne oraz stypendia umożliwiające rozwijanie ukrytych talentów. Dzieci mogą na terenie diecezji uczestniczyć w ciekawych spotkaniach organizowanych w pięciu świetlicach socjoterapeutycznych (w Rudce, Sokołowie Podlaskim, Siemiatyczach, Węgrowie i Bielsku Podlaskim).

Od wielu lat dzięki współpracy i pomocy ludzi dobrego serca, darczyńców, wolontariuszy, księży, Caritas organizowała dla milusińskich festyny rodzinne z okazji dnia dziecka, które były niesamowitą okazją do wspólnych zabaw na świeżym powietrzu, przeżywania radości oraz bliskości z drugim człowiekiem. W bogatym i urozmaiconym programie tych przedsięwzięć były różnorodne konkursy sportowe, plastyczne, edukacyjne, dzieci również mogły wystąpić na scenie ze swoim autorskim programem, był to także czas na objadanie się watą cukrową, lodami i innymi słodkimi upominkami.

Niestety w tym roku Caritas diecezjalna nie może spotkać się z młodymi ludźmi na imprezie plenerowej, ze względu na panujące obostrzenia związane z epidemią, co nie oznacza, że o nich zapomniała, wręcz przeciwnie! Dla swoich milusińskich przygotowała niespodzianki miedzy innymi upominki i paczki, na realizację których środki pozyskała dzięki dobrej współpracy z #KulczykFoundation w partnerstwie z którą realizuje program „Żółty Talerz”. Paczki otrzymały dzieci uczęszczające do pięciu świetlić Caritas Diecezjalnej oraz dzieci ze Szkoły Podstawowych nr 1 i nr 3 w Siemiatyczach oraz Szkoły Specjalnej z Sokołowa Podlaskiego.

Pragniemy życzyć Wszystkim Dzieciom dużo uśmiechu, radości, cudownego dzieciństwa i mnóstwo zabawy!