Kontynuacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2019

<p> </p>
<p style=W czasie zagrożenia epidemiologicznego Caritas Diecezji Drohiczyńskiej nieustannie prowadzi dystrybucję żywności z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019.

Jeżeli Twoje kryteria dochodowe nie przekraczają 1402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej oraz 1056 zł w przypadku osoby w rodzinie możesz … dalej

#dzielnybodobry

… dalej

Dzisiaj po długiej przerwie wróciliśmy do naszej działalności

<p style=

Dzisiaj po długiej przerwie Warsztat Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Drohiczyńskiej w Bielsku Podlaskim wrócił do naszej działalności.

Centrum Integracji Społecznej ogłasza nabór do projektu

Bezpieczny w domu

<p> </p>
<p style=Caritas Diecezji Drohiczyńskiej w partnerstwie z Fundacją PZU adresuje nową akcję „Bezpieczny w domu” do osób starszych i potrzebujących, które przebywają w dobrowolnej izolacji w czasie trwającej epidemii.

Dzięki realizacji tego przedsięwzięcia wiele osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej … dalej

Dom Miłosierdzia im. Jana Pawła II w Sokołowie Podlaskim

dalej

Dom Miłosierdzia im. Jana Pawła II Caritas Diecezji Drohiczyńskiej- żywy pomnik Papieża Polaka

<p style=

Ku Czci Wielkiemu Polakowi – Ks. Łukasz Gołębiewski – Dyrektor Caritas Diecezji Drohiczyńskiej przewodniczył Mszy św. w kaplicy M. B. Różańcowej w Sokołowie Podlaskim w której uczestniczyli pracownicy biura, WTZ oraz Domu Miłosierdzia. Za wstawiennictwem Św. Jana Pawła II prosiliśmy o umocnienie … dalej

500 litrów płynu do dezynfekcji rąk rozdane

<p style=

Caritas Diecezjalna z wdzięcznością za życzliwą współpracę, przekazała w ostatnich dniach wszystkim parafiom na terenie Diecezji Drohiczyńskiej: 500 litrów płynu do dezynfekcji rąk pozyskanego dzięki dobrej współpracy z Fundacją Orlen oraz 3 tysiące maseczek ochronnych uszytych między innymi przez pracowników Warsztatów Terapii

Podziękowanie

#PomocDlaSeniora – ciepły posiłek

/></p>
<p style=Ciepły, domowy obiad, jak u mamy. Jak to wiele znaczy w czasie epidemii, zwłaszcza dla osób, które w tym trudnym czasie borykają się z różnymi niesprawiedliwościami losu.

Dzięki podjętym krokom pomocowym przez Caritas oraz Centrum Spotkań i Dialogu ciepły posiłek jest … dalej

„Paczki z uśmiechem” – dla dzieci

<p style=

W duchu wspólnoty i łączności chcemy pielęgnować tą radość w naszych milusińskich wspólnie z #KulczykFoundation. Dlatego przygotowaliśmy paczki z produktami spożywczymi dla dzieci i młodzieży z naszych świetlic oraz dla podopiecznych ze Szkoły Specjalnej z Sokołowa Podlaskiego, którzy uczestniczą w programie „ŻÓŁTY … dalej

KOKTAJL – ŹRÓDŁO ZDROWIA

<div> </div>
<div style=Orzeźwiające smoothie z kiwi i szpinakiem to pomysł na udany, fitowy i zdrowy koktajl dla całej rodziny.

Koktajle są doskonałym pomysłem na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych i witamin.

Pamiętajmy, przed wykonaniem koktajlu myjemy dokładnie dłonie oraz warzywa i

Kreatywne kanapki

/></p>
<p style=Myślimy „szybkie śniadanie” i sięgamy oczywiście po kanapki. Kilka minut i mamy gotowy posiłek. Kiedy mamy więcej czasu możemy zdobyć się na kreatywność i zaserwować sobie i rodzinie wykwintne śniadanie.

Kanapki też mogą być ciekawe i kolorowe, są źródłem różnych składników … dalej

Działania Caritas Diecezjalnej trwają nieustannie

/></p>
<div style=W czasie epidemii działania Caritas Diecezjalnej trwają nieustannie, nasza pomoc dociera do osób, do miejsc, tam gdzie jest najbardziej potrzebna w tych trudnych chwilach.

W ramach akcji charytatywnych #dzielnybodobry oraz #PomocDlaSeniora przez ostatnie dni produkty żywnościowe oraz ciepłe
dalej

Konkurs #zostańwdomu i daj przepisa!

Szanowni Państwo,

Pragniemy przypomnieć, że na fanpage Kulczyk Foundation organizujemy prosty konkurs kulinarny dla dzieci, w którym można wygrać m. in. tablety czy gry edukacyjne.

Zwracamy się do Państwa z uprzejmą prośbą o polubienie i udostępnienie naszego postu konkursowego.

Komunikat

W związku z wejściem w życie ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2020 r. poz. 568) Zarząd PFRON … dalej

Święto Caritas #dzielnybodobry

Już od kilku lat obchodzimy święto Caritas w pierwszą niedzielę po Wielkanocy czyli Niedzielę Miłosierdzia. Niestety w tym roku wszystko jest inaczej, z powodu nagłej pandemii koronawirusa, zmienił się cały świat, a także nasze dotychczasowe działania. Uległo zmianie podejście do życia i … dalej

SŁOWO PRZEWODNICZĄCEGO KOMISJI CHARYTATYWNEJ KONFERENCJI EPISKOPATU POLSKI NA NIEDZIELĘ MIŁOSIERDZIA

Warszawa, dnia 19 kwietnia 2020 r.

Drodzy Bracia i Siostry!

Święto Miłosierdzia Bożego to także patronalne święto Caritas, która przez swoją posługę wypełnia misję uczniów Chrystusa. W tej misji uczestniczą wszyscy, którzy na różne sposoby wspierają ubogich, a także ci, którzy naśladują … dalej

Caritas dla polskich szpitali: 100 respiratorów i 10 tys. kombinezonów ochronnych

Imponujące wyniki kampanii #WdzieczniMedykom, prowadzonej przez Caritas w odpowiedzi na potrzeby polskich szpitali walczących z epidemią koronawirusa. Pierwsze dostawy zamówionego w ramach kampanii sprzętu i wyposażenia w najbliższych dniach mają dotrzeć do Polski.

– Zamówiliśmy 100 respiratorów transportowych z kompletnym wyposażeniem. … dalej

Milion złotych dla seniorów. Caritas rusza z wielką akcją pomocy

Warszawa, 19.03.2020

W odpowiedzi na rosnące zagrożenie koronawirusem Caritas uruchomiła dziś (19 marca) nową kampanię – #PomocDlaSeniora. Na start akcji, skierowanej do osób starszych, które w obecnej sytuacji wymagają szczególnej troski i opieki, Caritas przeznaczy milion złotych.

Równolegle organizacja … dalej

Akcja Caritas Polska #PomocDlaSeniora

Nabieramy rozpędu w pomaganiu! 15 mln złotych trafi do najbardziej potrzebujących Seniorów w całej Polsce.

Bardzo się cieszymy z tego, że Fundacja Biedronka postanowiła włączyć naszą coroczną akcję „Na codzienne zakupy” w kampanię #PomocDlaSeniora. Dzięki temu wspólnie będziemy mogli pomoc tym, którzy

Życzenia

Dom Miłosierdzia. Kaplica. Wielkanoc 2020

Dziś Wielka Sobota, czas ciszy, czas oczekiwania, czas czuwania przy Grobie Chrystusa. W Domu Miłosierdzia Caritas Diecezji Drohiczyńskiej w Sokołowie Podlaskim znajduje się przepiękny obraz Matki Bożej Ciechanowieckiej.

Niech Ona w ten wieczór Wielkiej Soboty, a także  jutro w Poranek Zmartwychwstania … dalej

To już 5 numer przygotowany dla Państwa gazetki Caritas pt.”ZIARNO DOBROCI”

Można z niej dowiedzieć się między innymi o działalności placówek Caritas, a także o owocach zrealizowanych akcji charytatywnych. W tym numerze przeczytają Państwo o:
– Bądźmy razem dzielni, wspierając się nawzajem – apel Caritas.
– Warsztaty Terapii Zajęciowej pomagają!
– Mamy to!

Wielkamoc pomagania ludzi Wielkiego Serca

Caritas Diecezji Drohiczyńskiej w tym roku przygotowała 1000 symbolicznych święconek w ramach akcji #świeconka+ oraz 1000 paczek żywnościowych w ramach akcji #dzielnybodobry.

Akcja #święconka+ jest nawiązaniem do naszej tradycji święcenia pokarmów. Gotową święconkę przekazali osobom potrzebującym nasi wolontariusze oraz 53 Batalion … dalej

#swieconka+

Dziękujemy za zaangażowanie w akcję Caritas #swieconka+ Pani Teresie Kostce oraz Zespołowi Parafialnemu z Drohiczyna.

Mamy nadzieję, iż tegoroczny symboliczny gest, przyniesie radość i uśmiech na twarzach naszych diecezjan.

#dzielnybodobry #swieconka+

Dziękujemy za znakomitą organizację i pomoc przy akcjach Caritas poprzez przekazywanie darów w postaci paczek i święconek na terenie Kosowa Lackiego oraz okolic Pani Urszuli Krzymowskiej, ks. Tomaszowi Łapińskiemu i wolontariuszom.

… dalej

Caritas szykuje święconkę na wynos

Epidemia koronawirusa sprawiła, że tegoroczne święta wielkanocne będą szczególne, bo bez tradycyjnego święcenia pokarmów, uczestnictwa w nabożeństwach Triduum Paschalnego czy wyjazdów do rodziny. Caritas Diecezji Drohiczyńskiej z myślą o osobach potrzebujących zorganizowała dwie akcje #swieconka+ oraz #dzielnybodobry. Wolontariusze Caritas przekażą im 1000 … dalej